poniedziałek, 23 maja 2011

Szparagi z prosciutto

Sezon na szparagi właśnie się zaczął.

Dzisiaj mam dla Was efektowną przystawkę.

W polskiej kuchni szparagi jemy głównie pod postacią zupy szparagowej. Francuzi przygotowują ją na tysiąc sposobów: jako przystawkę, marynowane, gotowane, zapiekane.

Przepis na szparagi z włoską szynką prosciutto – świetne jako przystawka albo jako lekka kolacja na wiosnę-lato.

Potrzebujemy: jeden pęczek zielonych szparagów:

Szparagi oczyścić w zimnej wodzie, odciąć końcówki, około 1-2 centymetra – zwykle jest łykowata i niesmaczna.

Szparagi blanszujemy – zanurzyć na 5 minut we wrzącej wodzie i wyjąć.

Kilka szparagów owinąć plasterkiem szynki prosciutto.

Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Szparagi są gotowe, kiedy nóż miękko wchodzi w warzywo.

1 komentarz:

  1. z chęcią zjadłabym tak przygotowanie szparagi :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń